Unesite pristupne podatke

 
Facebook

REFERENS LISTA

 

 

 

REFERENS LISTA

 

 

I - OP─ćI PODACI:

 

 1. Naziv: FINconsult d.o.o za finansijsko-ra─Źunovodstveni i upravlja─Źki konsalting
 2. Adresa: Ul. Armije R BiH br. 15, 75000 Tuzla
 3. Tel/fax: 035/277-275
 4. E-mail: [email protected]
 5. ID broj: 4209808770009
 6. PDV broj: 209808770009
 7. Broj zaposlenih: 8
 8. Vlasništvo kapitala: 100% privatno vlasništvo
 9. Kontakt osoba: Ismet Kali─ç, direktor, mob. 061/963-917
 10. Broj rješenja: 032-0-Reg-17-001633
 11. Registarski broj: 1 - 13908


 

II – OSNIVANJE I RAZVOJ :

 

FINconsult ima ─Źetrnaest godina uspješnog poslovanja. Osnovan je oktobra 2004. godine. Osnovna djelatnost je pru┼żanje usluga edukacije u finansijsko-ra─Źunovodstvenoj profesiji i usluga poslovnog konsaltinga. Sjedište firme je u Tuzli sa podru┼żnicama u Sarajevu i Srebrenici.

Zaposlenici FINconsulta su profesionalci sa odgovaraju─çom stru─Źnom kompetencijom i dugogodišnjim iskustvom. FINconsult ima 8 zaposlenih osoba i više od pedeset vanjskih saradnika i konsultanata, univerzitetskih profesora i eksperta iz prakse. FINconsult je tehni─Źki potpuno osposobljen i raspola┼że vlastitim poslovnim prostorom, odgovaraju─çom informati─Źkom i tehni─Źkom opremom.

FINconsult je prva i do sada jedina edukativno-konsultantska ku─ça u BiH, koja je uspjela objediniti i uspješno realizirati set edukacija u finansijsko-ra─Źunovodstvenoj profesiji u BiH, i to:

 • Edukacije kandidata za sticanje zvanja u finansijsko-ra─Źunovodstvenoj profesiji: certificirani ra─Źunovo─Ĺa (CR) i ovlašteni revizor (OR) I certificirani ra─Źunovodstveni tehni─Źar (CRT),
 • Kontinuirana profesionalna edukacija (KPE) certificiranih ra─Źunovo─Ĺa i ovlaštenih revizora i certificiranih ra─Źunovodstvenih tehni─Źara,
 • Edukacija za vo─Ĺenje poslovnih knjiga.

 

FINconsult u proteklih ─Źetrnaest godina je postao prepoznatljiv po uspješnosti u pru┼żanju usluga poslovnog konsaltinga: ra─Źunovodstveni, porezni, finansijski i upravlja─Źki konsalting. Pored pru┼żanja usluga poslovnog konsaltinga uspješnim firmama na podru─Źju TK, Sarajevskog kantona i Br─Źko distrikta, isti─Źu se uspješno realizirani projekti uvo─Ĺenja menad┼żment informacionog sistema (MIS) podr┼żanim od TAM-BAS-a (EBRD) najuspješnijim izvozno orjentiranim firmama na Tuzlanskom kantonu. FINconsult je prva doma─ça konsultantska ku─ça koja je uspješno realizirala projekat “Detaljan pregled, analiza i davanje preporuka  za budu─çi sistem i procese u Odjeljenju za Javni registar pri Vladi Br─Źko distrikta BiH” za Vladu Br─Źko distrikta BiH, ─Źime smo pokazali da mo┼żemo uspješno realizirati projekte i u javnom sektoru.

U cilju ostvarenja kontinuirane edukacije finansijsko-ra─Źunovodstvene i menad┼żerske profesije u BiH, kao jedna od vode─çih edukativno-konsultantskih ku─ça, ve─ç 11 godina tj. od januara 2009. godine izdajemo me─Ĺunarodno indeksirani  nau─Źno-stru─Źni ─Źasopis „Poslovni konsultant“. Svrha Poslovnog konsultanta je blagovremena informisanost i prakti─Źna upotrebljivost u rješavanju aktuelne poslovne problematike, kao i podrška ja─Źanju konkurentske pozicije naših bh. kompanija, putem aktueliziranja savremenih tema iz oblasti ra─Źunovodstva, finansija, revizije, menad┼żmenta, poreskih propisa, regulative i standarda EU, te op─çih i specijalisti─Źkih oblasti upravljanja i poslovanja.

Odlukom Komisije za ra─Źunovodstvo i reviziju BiH br. 121 - 5/19, Poslovni konsultant se priznaje kao program KPE finansijsko-ra─Źunovodstvene profesije u BiH sa 8 bodova na pretplatu.

Uredništvo ─Źasopisa je formirano na me─Ĺunarodnom nivou, dok je ─Źasopis indeksiran u tri najve─çe me─Ĺunarodno priznate baze EBSCO Publishing-a, Business Source Corporate, Business Source Corporate Plus i Business Source Complete. Do sada je nekoliko stotina kompanija i fizi─Źkih lica sa podru─Źja Tuzlanskog kantona, Ze-Do kantona, Br─Źko Distrikta, Sarajevskog kantona i šire, sa podru─Źja cijele BiH i inozemstva, ve─ç prepoznalo kvalitet i korisnost sadr┼żaja ─Źasopisa Poslovni konsultant, i ima godišnju pretplatu na ─Źasopis.

FINconsult je osniva─Ź visokoškolske ustanove Visoke škole za finansije i ra─Źunovodstvo FINra Tuzla, koja je otvorena 14. Jula 2016. godine. U akademskoj 2018/2019 godini upisane su I, II i III generacija studenata.

Naša je osnovna misija potpuna posve─çenost razvoju profesionalaca, ja─Źanju kapaciteta i stru─Źno osposobljavanje finansijsko-ra─Źunovodstvene i menad┼żerske profesije u BiH, izgra─Ĺuju─çi kontinuirano prijateljski poslovan odnos sa našim korisnicima usluga.

 

III - POSLOVNI PROSTOR I OPREMA

Firma raspola┼że vlastitim poslovnim prostorom od 55 m2 sa svom potrebnom infrastrukturom, u ulici Armije R BiH br. 15, Tuzla, kao i 600 m2 zakupljenog prostora u ulici Mitra Trifunovi─ça U─Źe br.9 u Tuzli,  te zakupljenim prostorom od 602 m u ulici Asima Ferhatovi─ça br. 2 u Sarajevu. Oprema firme se sastoji od:

 • Laptop (10 kom).
 • Projektor (5 kom).
 • Ra─Źunara (50 kom).
 • Uredska oprema (kopir aparati, fax, skener, štampa─Ź, uredski namještaj i ostala oprema)
 • Oprema i u─Źila za edukaciju (smart board 2 komada, whiteboard 5 kom., flipchart 5 kom., i drugo)
 • Ra─Źunovodstveni aplikativni programi za obuku, koji  su modularno povezani (softverske ku─çe „SPIN“ Tuzla).

 

IV– DOSADAŠNJE AKTIVNOSTI I ISKUSTVA NA EDUKACIJAMA

 

1. Edukacija za vo─Ĺenje poslovnih knjiga se realizuje od osnivanja, tj. od oktobra 2004. godine.

Program edukacije se sastoji iz 6 modula, sa ukupno 50 ─Źasova:

 1. Finansijsko knjigovodstvo,
 2. Trgova─Źko (robno) knjigovodstvo,
 3. Materijalno knjigovodstvo,
 4. Blagajni─Źko poslovanje,
 5. PDV evidencije
 6. Finansijski izvještaji.

 

Predava─Źi:

 1. Dr. sc. Ismet Kali─ç, OR
 2. Mr. sc. Šerif Isovi─ç, OR
 3. Mr.sc. Nahid Unki─ç, OR
 4. Amra Jašarevi─ç, bacc. oec
 5. Elvira Ribi─ç, bacc. oec, CR
 6. Selma Had┼żi─ç, dipl. oec., CR

 

Edukacija za vo─Ĺenje poslovnih knjiga se realizira dva puta godišnje (maj-juli, novembar-januar). U periodu od ─Źetrnaest godina, ovu edukaciju je poha─Ĺalo više od 1.650 osoba.

 

2. “Kurs o PDV-u” je realiziran u decembru 2005. godine, a poha─Ĺalo ga je 28 polaznika, sa ukupno 36 odr┼żanih ─Źasova. 

3. Mercy Corps Scotland, Tuzla – pet projekta edukacije „Vo─Ĺenje malog biznisa sa izradom biznis plana“ (u periodu 2005.-2009.), u kojima je educirano oko 300 polaznika-malih poduzetnika iz oblasti finansija i ra─Źunovodstva, te odr┼żano oko 400 ─Źasova edukacije. Tako─Ĺe, za Mercy Corps su odr┼żana dva jednodnevna seminara pod nazivom „Reforma javnog menad┼żmenta i bud┼żetskog/prora─Źunskog ra─Źunovodstva“ i „Primjena  PDV-a i posljedice uticaja na javni sektor“ za predstavnike op─çina sjeveroisto─Źne Bosne tj. uposlenim u finansijsko-ra─Źunovodstvenim slu┼żbama (april - maj 2006. godine).

4. Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla - dva projekta  edukacije; prvi projekat - edukacija korisnika koji se nalaze u projektnoj oblasti malih biznisa - DUCTCH 2006-SAR0065203; i drugi projekat - usluge konsaltinga u oblasti finansija, ra─Źunovodstva i upravljanja poljoprivrednim zadrugama, u okviru implementacije mjera ekonomske odr┼żivosti – DUTCH 2006-SAR00588843.

5. Univerzitet u Tuzli, Business Start Up Centar, modul „Finansijski menad┼żment i ra─Źunovodstvo“ (2005., 2006., 2007., 2008., 2009., 2010.). Odr┼żana predavanja i konsultacije u trajanju od 40 radnih dana, sa ukupnim brojem od 260 odr┼żanih nastavnih ─Źasova.

6. Kontinuirana profesionalna edukacija (KPE) - Edukativno-konsultantska ku─ça FINconsult realizira seminare u okviru KPE od po─Źetka 2007 godine, u skladu sa odobrenjem UO Saveza ra─Źunovo─Ĺa, revizora i finansijskih radnika FBiH.

U 2007. godini je odr┼żano 4 seminara/radionice u: Tuzli, Gra─Źanici i Jelahu-Tešnju, na temu:

 • „Godišnji obra─Źun za 2006. Godinu“ 30 i 31. januara 2007. godine po odluci UO Saveza ra─Źunovo─Ĺa, revizora i finansijskih radnika FBiH broj: OD-4/07
 • “Obra─Źun poreza na dobit za 2006. godinu” 13.03.2007. godine po odluci UO Saveza ra─Źunovo─Ĺa, revizora i finansijskih radnika FBiH broj: OD-9/07
 • „Polugodišnji obra─Źun u 2007. godini i uskla─Ĺivanja sa MRS/MSFI“ 03.07.2007. godine po odluci UO Saveza ra─Źunovo─Ĺa, revizora i finansijskih radnika FBiH broj: OD-22/07
 • „Revizija finansijskih izvještaja (stanje i perspektive) i novi sistemi oporezivanja dobiti preduze─ça i dohotka gra─Ĺana“ 13., 14. i 15.11.2007. godine po odluci UO Saveza ra─Źunovo─Ĺa, revizora i finansijskih radnika FBiH broj: OD-29/07

 

U 2008. godini edukativno-konsultantska ku─ça FINconsult u okviru KPE je odr┼żao po 6 seminara/savjetovanja u: Tuzli, Gra─Źanici, Jelahu-Tešanju i Br─Źkom. Seminari su odr┼żani uz odobrenja UO Saveza ra─Źunovo─Ĺa, revizora i finansijskih radnika FBiH pod nazivom:

 • „Godišnji obra─Źun i sastavljanje finansijskih izvještaja za 2007. godinu“, odobrenje br.: OD-3/08
 • „Obra─Źun poreza na dobit za 2007. godinu“, odobrenje br.: OD-8/08
 • „Ra─Źunovodstveni/porezni tretman stalnih sredstava i direktni porezi“, odobrenje br.: OD-15/08
 • „Polugodišnji obra─Źun u 2008. godini“, odobrenje br.:OD-19/08
 • „Prakti─Źna primjena Pravilnika  o provedbi Zakona o porezu na dohodak i novi obra─Źun doprinosa“, odobrenje br.: OD-26/08
 • „Obra─Źun i pla─çanje poreza na pla─çu/dohodak i doprinosa od 01.01.2009. godine i pripremne radnje za godišnji obra─Źun“, odobrenje br.: OD-33/08.

 

U 2009. godini edukativno-konsultantska ku─ça FINconsult u okviru KPE je odr┼żao po 6 seminara/savjetovanja u: Tuzli, Gra─Źanici, Jelahu-Tešanju i Br─Źkom. Seminari su odr┼żani uz odobrenja UO Saveza ra─Źunovo─Ĺa, revizora i finansijskih radnika FBiH pod nazivom:

 • „Godišnji obra─Źun – sastavljanje i podnošenje finansijskih izvještaja i poreznih prijava za 2008. godinu“. Odobrenje br. OD-5/09 od 12.01.2009. godine
 • „Obra─Źun i prijava poreza na dobit za 2008. godinu i promjena novih poreza u BiH“. Odobrenje br: OD-9/09 od 05.03.2009. godine
 • „Upravljanje zalihama i troškovima u uslovima ekonomske krize i oporezivanje dohodaka u BiH“. Odobrenje br: OD-14/09 od 01.06.2009. godine
 • „Polugodišnji obra─Źun u 2009. godini, javne nabavke u BiH i porezne aktualnosti“. Odobrenje br: OD-18/09 od 19.06.2009. godine
 • „Porezno okru┼żenje u BiH – stanje i perspektive i novi Zakon o ra─Źunovodstvu i reviziji u FBiH“. Odobrenje br:OD-25/09 od 16.10.2009. godine
 • „Prakti─Źna primjena zakona o ra─Źunovodstvu i reviziji i pripremne radnje za godišnji obra─Źun 2009. godine“. Odobrenje br: OD-29/09 od 26.11.2009. godine.

 

U 2010. godini edukativno-konsultantska ku─ça FINconsult  u okviru KPE je odr┼żao po 5 seminara/savjetovanja u: Tuzli, Gra─Źanici, Jelahu-Tešanju, Br─Źkom i Sarajevu. Seminari su odr┼żani  uz odobrenja UO Saveza ra─Źunovo─Ĺa, revizora i finansijskih radnika FBiH pod nazivom:

 • „Godišnji obra─Źun – sastavljanje i podnošenje finansijskih izvještaja i poreznih prijava za 2009. godinu“. Odobrenje br. OD-3/10 od 11.01.2010. godine
 • „Poslovni ambijent i porezno okru┼żenje u BiH-stanje i perspektive“. Odobrenje br: OD-9/10 od 05.03.2010. godine
 • „Upravljanje rizicima u poslovanju i ja─Źanje konkurentne sposobnosti preduze─ça u BiH“. Odobrenje br: OD-17/10 od 21.05.2010. godine
 • „Fiskalizacija u Federaciji BiH i druge porezne aktuelnosti“. Odobrenje br:OD-29/10 od 27.09.2010. godine
 • „Prakti─Źna provedba fiskalizacije u Federaciji BiH, novi Kontni okvir i obrasci financijskih izvještaja, pripremne radnje za godišnji obra─Źun 2010“. Odobrenje br: OD-42/10 od 26.11.2010. godine

 

U 2011. godini edukativno-konsultantska ku─ça FINconsult  u okviru KPE je odr┼żao po 5 seminara/savjetovanja u: Tuzli, Gra─Źanici, Jelahu-Tešnju i Br─Źkom. Seminari su odr┼żani  uz odobrenja UO Saveza ra─Źunovo─Ĺa, revizora i finansijskih radnika FBiH pod nazivom:

 • „Godišnji obra─Źun – sastavljanje i podnošenje finansijskih i ostalih izvještaja i prijava za 2010. godinu“. Odobrenje br. OD-3/11 od 12.01.2011. godine
 • „Obra─Źun i prijava poreza na dobit i poreza na dohodak za 2010. i prakti─Źna primjena novog Analiti─Źkog kontnog plana“. Odobrenje br. OD-7/11 od 25.02.2011. godine
 • „Polugodišnji obra─Źun u 2011. godini, bud┼żetiranje kapitala, primjena IT sistema u ra─Źunovodstvu“. Odobrenje br. OD-20/11 od 01.06.2011. godine
 • „Prakti─Źna primjena izmjenjenih i dopunjenih MRS/MSFI u BiH, novi izgled financijskih izvještaja u BiH i financijsko izvještavanje u EU, porezne i druge aktuelnosti“. Odobrenje br. OD-32/11 od 21.10.2011. godine
 • „Obra─Źun završene i nezavršene proizvodnje u─Źinaka, pripremne radnje za godišnji obra─Źun-predbilansne radnje i inventarisanje za 2011. Godinu i porezne aktuelnosti“. Odobrenje br. OD-38/11 od 08.12.2011. godine

 

U 2012. godini edukativno-konsultantska ku─ça FINconsult  u okviru KPE je odr┼żao po 5 seminara/savjetovanja u: Tuzli, Gra─Źanici, Jelahu-Tešnju i Br─Źkom. Seminari su odr┼żani  uz odobrenja UO Saveza ra─Źunovo─Ĺa, revizora i finansijskih radnika FBiH pod nazivom:

 • „Godišnji obra─Źun – sastavljanje i podnošenje finansijskih i ostalih izvještaja i prijava za 2011. godinu“. Odobrenje br. OD-4/12 od 10.01.2012. godine
 • „Obra─Źun i prijava poreza na dobit i poreza na dohodak za 2011. i primjena IT sistema u ra─Źunovodstvu i reviziji. Odobrenje br.OD-10/12 od 23.02.2012. godine
 • „Polugodišnji obra─Źun u 2012., upravljanje troškovima kvaliteta, ra─Źunovodstveni obuhvat teku─çe imovine, izvori finansiranja preduze─ça u BiH“. Odobrenje br.OD-23/12 od 23.05.2012. godine
 • „Prakti─Źna primjena MSFI sa MSP, dugotrajna imovina, prekid poslovanja, upravljanje teku─çom imovinom i izmjene poreznih propisa“. Odobrenje br. OD-33/12 od 28.09.2012. godine
 • „Porezno ra─Źunovodstvo, uloga finansija i ra─Źunovodstva u prakti─Źnoj primjeni benchmarking sistema u bh.preduze─çima, pripremne radnje za godišnji obra─Źun - predbilansne radnje i inventarisanje za 2012., planiranje revizije i predrevizijske radnje – prakti─Źna iskustva, izmjene i dopune propisa iz oblasti PDV-a, te aktuelnosti u vezi sa carinama i akcizama“. Odobrenje br. OD-43/12 od 30.11.2012. godine.

 

U 2013. godini, edukativno-konsultantska ku─ça FINconsult u okviru KPE je odr┼żao 6 seminara/savjetovanja i jedan me─Ĺunarodni simpozij u: Tuzli, Gra─Źanici, Jelahu-Tešnju, Br─Źkom i Sarajevu. Seminari su odr┼żani uz odobrenje UO Saveza ra─Źunovo─Ĺa, revizora i finansijskih radnika FBiH pod nazivom:

 • „Godišnji obra─Źun – sastavljanje i podnošenje finansijskih, poreznih i ostalih izvještaja i prijava za 2012. godinu“. Odobrenje br. OD-5/13 od 10.01.2013. godine.
 • Obra─Źun i prijava poreza na dobit i poreza na dohodak za  2012. Godinu i izrada konsolidovanih finansijskih izvještaja. Odobrenje br. OD-8/13 od 15.02.2013. godine.
 • 1.Me─Ĺunarodni simpozij: "Ja─Źanje konkurentnosti bosanskohercegova─Źkih preduze─ça i implementacija standarda Evropske unije u BIH". Odobrenje br. OD-16/13 od 08.03.2013. godine. Simpozij odr┼żan na Vlaši─çu, BiH.
 • "Polugodišnji obra─Źun u 2013.godini, aktuelnosti iz prakse finansijsko-ra─Źunovodstvene profesije, izmjene poreznih propisa". Odobrenje br. OD-25/13 od 24.05.2013. godine.
 • "Ra─Źunovodstveno izvještavanje u turbulentnim uslovima, evidentiranje troškova u proizvodnim, uslu┼żnim I trgova─Źkim preduze─çima-problemi u praksi, glavni uzroci nedostatka novca, te izmjene poreznih propisa". Odobrenje br. OD-42/13 od 03.10.2013. godine.
 • “Pripremne radnje za godišnji obra─Źun za 2013. godinu, mjesto i uloga eksterne i interne revizije i kontrole, javne nabavke-problemi u praksi, izmjene poreznih propisa”. Odobrenje br. OD-52/13 od 28.11.2013. godine.

 

U 2014. godini, edukativno-konsultantska ku─ça FINconsult u okviru KPE je odr┼żao 5 seminara/savjetovanja i  jedan me─Ĺunarodni simpozij u: Tuzli, Gra─Źanici, Jelahu-Tešnju, Br─Źkom i Sarajevu. Seminari su odr┼żani uz odobrenje UO Saveza ra─Źunovo─Ĺa, revizora i finansijskih radnika FBiH pod nazivom:

 • „Godišnji obra─Źun – sastavljanje i podnošenje finansijskih, poreznih i ostalih izvještaja i prijava za 2013. godinu“. Odobrenje br. OD-5/14 od 9.01.2014. godine.
 • “Obra─Źun i prijava poreza na dobit i poreza na dohodak za  2013. godinu i izrada konsolidovanih finansijskih izvještaja”. Odobrenje br. OD-9/14 od 25.02.2014. godine.
 • 2.Me─Ĺunarodni simpozij: “Izazovi finansijsko-ra─Źunovodstvene i menad┼żerske profesije u BIH-mogu─çnosti i ograni─Źenja”. Odobrenje br. OD-15/14 od 13.03.2014. godine.
 • “Polugodišnji obra─Źun u 2014., aktuelnosti iz prakse finansijsko-ra─Źunovodstvene profesije, specifi─Źni tretmani u sistemu PDV-a I izmjene poreznih propisa”. Odobrenje br. OD-27/14 od 2.6.2014. godine
 • “Prakti─Źna primjena MRS/MSFI u BiH, finansijsko upravljanje i finansijska konsolidacija, aktuelni propisi od zna─Źaja za rad finansijsko-ra─Źunovodstvene profesije i porezne aktuelnosti”. Odobrenje br. OD-43/14 od 3.10.2014. godine.
 • “Pripremne radnje za godišnji obra─Źun za 2014. godinu, obra─Źun troškova I upravljanje troškovima po projektima, inspekcijski nadzor, novi zakon o javnim nabavkama I drugi relevantni propisi”. Odobrenje br. OD-53/14 od 02.12.2014. godine.

 

U 2015. godini, edukativno-konsultantska ku─ça FINconsult u okviru KPE je odr┼żao 5 seminara/savjetovanja i  jedan me─Ĺunarodni simpozij u: Tuzli, Gra─Źanici, Jelahu-Tešnju, Br─Źkom i Sarajevu. Seminari su odr┼żani uz odobrenje UO Saveza ra─Źunovo─Ĺa, revizora i finansijskih radnika FBiH pod nazivom:

 • „Godišnji obra─Źun – sastavljanje i podnošenje finansijskih, poreznih i ostalih izvještaja i prijava za 2014. godinu“. Odobrenje br. OD-3/15 od 7.01.2015. godine.
 • “Obra─Źun i prijava poreza na dobit i poreza na dohodak i izrada konsolidovanih finansijskih izvještaja za  2014. godinu, interna revizija i izmjene aktuelnih propisa”. Odobrenje br. OD-12/15 od 25.02.2015. godine.
 • 3.Me─Ĺunarodni simpozij: “Pripreme BH. ekonomije za ulazak u EU”. Odobrenje br. OD-19/15 od 20.03.2015. godine.
 • “Polugodišnji obra─Źun u 2015., vremenska razgrani─Źenja, analiza finansijskih izvještaja, porezna sredstva i odgo─Ĺene porezne obaveze, me─Ĺunarodni ugovori i porez po odbitku, izmjene poreznih i drugih propisa”. Odobrenje br. OD-32/15 od 26.5.2015. godine
 • “Finansijsko-ra─Źunovodstveno poslovanje, platni promet i pla─çanje gotovinom po novim propisima, novi Zakon o radu i njegova primjena, nacrt zakona o porezu na dobit i ostali novi relevantni propisi”. Odobrenje br. OD-44/15 od 23.9.2015. godine
 • “Pripremne radnje godišnjeg obra─Źuna za 2015. godinu, upravljanje gotovim novcem, propisi i praksa novog Zakona o privrednim društvima”. Odobrenje br. OD-58/15 od 24.11.2015. godine.

 

U 2016. godini, edukativno-konsultantska ku─ça FINconsult u okviru KPE je odr┼żao 5 seminara/savjetovanja i  jedan me─Ĺunarodni simpozij u: Sarajevu, Tuzli, Gra─Źanici, Jelahu-Tešnju, Br─Źkom i jedan seminar u Grada─Źcu. Seminari su odr┼żani uz odobrenje UO Saveza ra─Źunovo─Ĺa, revizora i finansijskih radnika FBiH pod nazivom:

 • „Godišnji obra─Źun – sastavljanje i podnošenje finansijskih, poreznih i ostalih izvještaja i prijava za 2015. godinu“. Odobrenje br. OD-1/16 od 06.01.2016. godine.
 •  “Obra─Źun i  prijava poreza na dobit i poreza na dohodak za 2015.,  novi Zakon o porezu na dobit,  novi op─çi kolektivni ugovor i drugi novi propisi“.

Odobrenje br. OD-10/16 od 10.02.2016. godine.

 • 4. Me─Ĺunarodni simpozij: "Uloga finansijsko-ra─Źunovodstvene i menad┼żerske profesije u izboru i provedbi generalnog koncepta reformisanja bh. privrede". Odobrenje br. OD-14/16 od 07.04.2016. godine.
 • “Novi Zakon o ra─Źunovodstvu i reviziji, prakti─Źna primjena novog Zakona o porezu na dobit, pripreme za polugodišnji obra─Źun u 2016., naplata potra┼żivanja faktoringom, aktuelne izmjene i primjena poreznih i drugih propisa”. Odobrenje br. OD-27/16 od 30.06.2016. godine.
 • “Finansijsko-ra─Źunovodstveno poslovanje po novim propisima,  novi pravilnici o porezu na dobit i transfernim cijenama i ostali relevantni propisi”. Odobrenje br. OD-40/16 od 20.09.2016. godine.
 • “Novi zakoni o  porezu na dohodak, doprinosima, ra─Źunovodstvu i reviziji, pravilnici o primjeni zakona o porezu na dobit i transfernim cijenama,  pripremne radnje godišnjeg obra─Źuna za 2016”. Odobrenje br. OD-64/16 od 08.12.2016. godine..

U 2017. godini, edukativno - konsultantska ku─ça FINconsult u okviru KPE je odr┼żao 4 seminara/savjetovanja i jedan me─Ĺunarodni simpozij u: Tuzli, Gra─Źanici, Jelahu-Tešnju, Br─Źkom, Grada─Źcu i Sarajevu. Seminari su odr┼żavani uz odobrenje UO Saveza ra─Źunovo─Ĺa, revizora i finansijskih radnika FBiH pod nazivom:

 • „Godišnji obra─Źun – sastavljanje i podnošenje finansijskih, poreznih i ostalih izvještaja i prijava za 2016. godinu i novi porezni i drugi propisi". Odobrenje br. OD-5/17 od 09.01.2017. godine.
 • "Sa─Źinjavanje poreznog bilansa i  prijave poreza na dobit za 2016., izvještaj o transfernim cijenama,  izrada konsolidovanih finansijskih izvještaja i primjena novih  propisa". Odobrenje br. OD-10/17 od 20.02.2017. godine.
 • 5. Me─Ĺunarodni simpozij "Reformski procesi u BiH - poslovni ambijent i porezno okru┼żenje - stanje i perspektive". Odobrenje br.OD-26/17 od 23.03.2017. godine.
 • „Primjena novih i izmjenjenih MRS/MSFI, polugodišnji obra─Źun u 2017., primjena propisa sa aspekta inspekcijskog nadzora, nacrti novih zakona o porezu na dohodak i doprinosima, aktuelne izmjene propisa“. Odobrenje br. OD-37/17 od 05.06.2017. godine.
 • „Prijedlog novog zakona o ra─Źunovodstvu i reviziji, aktuelnosti inspekcijskog nadzora u oblasti direktnih poreza, aktuelne izmjene i primjene propisa i MRS/MSFI”. Odobrenje br. OD-51/17 od 29.09.2017. godine
 • „Pripremne radnje za godišnji obra─Źun 2017., novi MRS/MSFI i finansijsko izvještavanje, poresko ra─Źunovodstvo, finansijsko upravljanje i kontrola i primjena novih propisa”. Odobrenje br. OD-73/17 od 16.11.2017. godine.

 

U 2018. godini, edukativno - konsultantska ku─ça FINconsult u okviru KPE je odr┼żao 5 seminara u: Tuzli, Gra─Źanici, Jelahu-Tešnju, Br─Źkom, Grada─Źcu i Sarajevu i 1 Me─Ĺunarodni simpozij u Tuzli. Seminari su odr┼żani uz odobrenje UO Saveza ra─Źunovo─Ĺa, revizora i finansijskih radnika FBiH pod nazivom:

 • "Sa─Źinjavanje poreznog bilansa i  prijave poreza na dobit za 2017., izvještaj o transfernim cijenama, primjena novog zakona o PIO/MIO,  izrada konsolidovanih finansijskih izvještaja i primjena novih  propisa i standarda". Odobrenje br. OD-1/18 od 05.01.2018. godine
 • "Sa─Źinjavanje poreznog bilansa i  prijave poreza na dobit za 2017., izvještaj o transfernim cijenama, primjena novog zakona o PIO/MIO,  izrada konsolidovanih finansijskih izvještaja i primjena novih propisa i standarda". Odobrenje br. OD-8/18 od 20.02.2018. godine
 • 6. Me─Ĺunarodni simpozij "Savremene finansije i ra─Źunovodstvo u kontekstu 
  reformskih procesa u Bosni  i Hercegovini". Odobrenje br.OD-23/18 od 09.04.2018. godine
 • „Polugodišnji obra─Źun u 2018., primjena propisa sa aspekta inspekcijskog nadzora, aktuelne izmjene propisa o porezima i doprinosima, kao i drugih propisa“.Odobrenje br. OD-33/18 od 04.06.2018. godine
 • „Primjena novih MRS/MSFI i relevantnih propisa, propisi i praksa finansijskog upravljanja i kontrole, interna revizija i upravljanje rizicima u javnom sektoru, i o─Źekivane izmjene propisa“. Odobrenje br. OD-47/18 od 26.09.2018.
 • „Pripremne radnje za godišnji obra─Źun 2018., pripreme za primjenu novog MSFI 16, mjesto i uloga ra─Źunovo─Ĺa i revizora u javnim nabavkama u BIH i primjena novih propisa“.Odobrenje br. OD-68/18 od 29.11.2018. godine.

U 2019. godini, edukativno - konsultantska ku─ça FINconsult u okviru KPE je odr┼żao 2 seminara u: Tuzli, Gra─Źanici, Jelahu-Tešnju, Br─Źkom, Grada─Źcu i Sarajevu i 1 Me─Ĺunarodni simpozij u Tuzli. Seminari su odr┼żani uz odobrenje UO Saveza ra─Źunovo─Ĺa, revizora i finansijskih radnika FBiH pod nazivom:

 • "GODIŠNJI OBRA─îUN-sastavljanje i podnošenje  finansijskih, poreznih i ostalih izvještaja i prijava  za 2018. godinu i primjena novih standarda i propisa."Odobrenje br. OD-1/19 od 04.01.2019. godine
 • "Sa─Źinjavanje poreznog bilansa i  prijave poreza na dobit za 2018., izvještaj o transfernim cijenama, izrada konsolidovanih finansijskih izvještaja i primjena novih  standarda i propisa."  Odobrenje br.  OD-14/19 od 21.02.2019. godine.
 • 7. Me─Ĺunarodni simpozij " SAVREMENI IZAZOVI KORPORATIVNOG UPRAVLJANJA : finansije, ra─Źunovodstvo, revizija, IT. " Odobrenje br. OD-25/19 od 03.04.2019. godine.

 

7. Komisija za ra─Źunovodstvo i reviziju BiH je odlukom broj 31/07 od 20.04.2007. godine dala odobrenje FINconsult-u za vršenje obuke kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji u BiH, u skladu sa Jedinstvenim programom obuke za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji (CRT, CR i OR).

 

U toku 2007. godine  FINconsult je uspješno organizirao dva ciklusa edukacije kandidata za sticanje zvanja CRT i CR (u periodu maj-juni za Julski ispitni rok i periodu oktobar-novembar za Novembarski ispitni rok). 

U periodu od 15.03.2008 do 30.04.2008. FINconsult je uspješno realizirao tre─çi  ciklus  edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji, i to: certificirani ra─Źunovodstveni tehni─Źar (CRT), certificirani ra─Źunovo─Ĺa (CR) i ovlašteni revizor (OR).

U periodu od 15.09.2008 do 30.10.2008 FINconsult je uspješno realizirao ─Źetvrti ciklus edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji, i to: certificirani ra─Źunovodstveni tehni─Źar (CRT) i certificirani ra─Źunovo─Ĺa (CR).

U toku 2009. godine FINconsult je uspješno realizirao peti i šesti ciklus edukacija  kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji. U skladu sa odobrenjem Komisije za ra─Źunovodstvo i reviziju BiH broj: 18-01 od  05.02.2009. godine, u periodu od 01.03-30.04.2009. godine, provedena je edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji, i to: certificirani ra─Źunovodstveni tehni─Źar (CRT), certificirani ra─Źunovo─Ĺa (CR) i ovlašteni revizor (OR). Tako─Ĺe u skladu sa odobrenjem Komisije za ra─Źunovodstvo i reviziju BiH broj: 85/09 od  26.08.2009. godine, u periodu od 01.09.-30.10.2009. godine provedena je edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji, i to: certificirani ra─Źunovodstveni tehni─Źar (CRT) i certificirani ra─Źunovo─Ĺa (CR) 

U toku 2010. godine FINconsult je uspješno realizirao  sedmi i osmi ciklus edukacije  kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji. U skladu sa odobrenjem Komisije za ra─Źunovodstvo i reviziju BiH broj: 84-1/10 od 20.09.2010. godine, u periodu od 25.09-31.10.2010. godine, provedena je edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji, i to: certificirani ra─Źunovodstveni tehni─Źar (CRT), certificirani ra─Źunovo─Ĺa (CR), sedmi ciklus i ovlašteni revizor (OR), tre─çi ciklus.

U toku 2011. godine FINconsult je uspješno realizirao deveti i deseti ciklus edukacija  kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji. U skladu sa odobrenjem Komisije za ra─Źunovodstvo i reviziju BiH broj: 22-4/11 od  21.02.2011. godine, u periodu od 01.03-30.04.2011. godine, provedena je edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji, i to: certificirani ra─Źunovodstveni tehni─Źar (CRT) i certificirani ra─Źunovo─Ĺa (CR). Tako─Ĺe u skladu sa odobrenjem Komisije za ra─Źunovodstvo i reviziju BiH broj: 95-2/11 od  13.09.2011. godine, u periodu od 15.09.-30.10.2011. godine provedena je edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji, i to: certificirani ra─Źunovodstveni tehni─Źar (CRT) i certificirani ra─Źunovo─Ĺa (CR).

U toku 2012. godine FINconsult je uspješno realizirao jedanaesti i dvanaesti ciklus  edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji. U skladu sa odobrenjem Komisije za ra─Źunovodstvo i reviziju BiH broj: 19-2/12 od  09.03.2012. godine, u periodu od 10.03-30.04.2012. godine, provedena je edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji, i to: certificirani ra─Źunovodstveni tehni─Źar (CRT) i certificirani ra─Źunovo─Ĺa (CR). Tako─Ĺe u skladu sa odobrenjem Komisije za ra─Źunovodstvo i reviziju BiH broj: 107-3/12 od  25.09.2012. godine, u periodu od 25.09.-31.10.2011. godine provedena je edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji, i to: certificirani ra─Źunovodstveni tehni─Źar (CRT) i certificirani ra─Źunovo─Ĺa (CR).

U toku 2013. godine FINconsult je uspješno realizirao trinaesti i ─Źetrnaesti ciklus  edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji. U skladu sa odobrenjem Komisije za ra─Źunovodstvo i reviziju BiH broj: 54-2/13 od  18.03.2013. godine, u periodu od 20.03-30.04.2013. godine, provedena je edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji, i to: certificirani ra─Źunovodstveni tehni─Źar (CRT) i certificirani ra─Źunovo─Ĺa (CR). Tako─Ĺe u skladu sa odobrenjem Komisije za ra─Źunovodstvo i reviziju BiH broj: 91/13 od  02.10.2013. godine, u periodu od 05.10.-31.10.2013. godine provedena je edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji, i to: certificirani ra─Źunovodstveni tehni─Źar (CRT) i certificirani ra─Źunovo─Ĺa (CR).

U toku 2014. godine FINconsult je uspješno realizirao petnaesti i šesnaesti ciklus edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji. U skladu sa odobrenjem Komisije za ra─Źunovodstvo i reviziju BiH broj: 43-2/14 od  20.03.2014. godine, u periodu od 22.03-30.04.2014. godine, provedena je edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji, i to: certificirani ra─Źunovodstveni tehni─Źar (CRT) i certificirani ra─Źunovo─Ĺa (CR). Tako─Ĺe u skladu sa odobrenjem Komisije za ra─Źunovodstvo i reviziju BiH broj: 95-2/14 od  24.09.2014. godine, u periodu septembar-oktobar 2014. godine provedena je edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesij, i to: certificirani ra─Źunovodstveni tehni─Źar (CRT) i certificirani ra─Źunovo─Ĺa (CR).

U toku 2015. godine FINconsult je uspješno realizirao sedamnaesti i osamnaesti ciklus  edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji. U skladu sa odobrenjem Komisije za ra─Źunovodstvo i reviziju BiH broj: 33/15 od  25.03.2015. godine, u periodu od 28.03-30.04.2015. godine, provedena je edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji, i to:  certificirani ra─Źunovo─Ĺa (CR). Tako─Ĺe u skladu sa odobrenjem Komisije za ra─Źunovodstvo i reviziju BiH broj: 33/15 od  25.03.2015. godine, u periodu septembar-oktobar 2015. godine provedena je edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesij, i to: certificirani ra─Źunovo─Ĺa (CR).

 U toku 2016. godine FINconsult je uspješno realizirao devetnaesti i dvadeseti ciklus edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji. U skladu sa odobrenjem Komisije za ra─Źunovodstvo i reviziju BiH broj: OD-13-3/16 od 18.3.2016. godine, u periodu od 19.03-30.04.2016. godine, sprovedena je edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji, i to: certificirani ra─Źunovo─Ĺa (CR). Tako─Ĺe u skladu sa odobrenjem Komisije za ra─Źunovodstvo i reviziju BiH broj: OD-13-3/16 od  18.03.2016. godine, u periodu septembar-oktobar 2016. godine sprovedena je edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji, i to: certificirani ra─Źunovo─Ĺa (CR).

U toku 2017. godine FINconsult je uspješno realizirao dvadeset prvi i dvadeset drugi ciklus edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji i peti ciklus edukacija za sticanje zvanja Ovlašteni revizor. U skladu sa odobrenjem Komisije za ra─Źunovodstvo i reviziju BiH broj: OD-30-2/17 od 30.3.2017. godine, u periodu od 19.03-30.04.2017. godine, sprovedena je edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji, i to: certificirani ra─Źunovo─Ĺa (CR). Tako─Ĺe u skladu sa odobrenjem Komisije za ra─Źunovodstvo i reviziju BiH broj: OD-30-2/17 od 30.3.2017. godine, u periodu septembar-oktobar 2017. godine provedena je edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji, i to: certificirani ra─Źunovo─Ĺa (CR) i ovlašteni revizor (OR).

U toku 2018. godine FINconsult je uspješno realizirao dvadeset tre─çi i dvadeset ─Źetvrti ciklus edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji i šesti ciklus edukacija za sticanje zvanja Ovlašteni revizor. U skladu sa odobrenjem Komisije za ra─Źunovodstvo i reviziju BiH broj: OD-23-6/18 od 15.03.2018. godine, u periodu od 30.03-30.04.2018. godine, sprovedena je edukacija kandidata za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji, i to: certificirani ra─Źunovo─Ĺa (CR) i ovlašteni revizor (OR).

Prema zvani─Źnim podacima prolaznost kandidata educiranih u edukativno-konsultantskoj ku─çi FINconsult na ispitima za sticanje zvanja u ra─Źunovodstvenoj profesiji je iznad prosjeka prolaznosti u BiH, uzimaju─çi u obzir sva tri mjesta gdje se odr┼żavaju ispiti tj. Sarajevo, Mostar i Banja Luka.

 

V – OPIS OSTALIH AKTIVNOSTI (KONSALTING USLUGE)

 

Finansijski, ra─Źunovodstveni, porezni i upravlja─Źki  konsalting FINconsult pru┼ża doma─çim i stranim kompanijama, od samog osnivanja tj. oktobra 2004 godine.

 

VI – VANJSKI SARADNICI: PREDAVA─îI I KONSULTANTI

 

Edukativno-konsultantska ku─ça FINconsult anga┼żira sljede─çe vanjske saradnike, predava─Źe i konsultante:

 1. Emeritus Prof. dr. Jozo Sovi─ç, Sarajevo
 2. Emeritus Prof. dr. Adil Kurti─ç, Visoka škola za finansije i ra─Źunovodstvo FINra Tuzla
 3. Prof.dr. Senada   Kurtanovi─ç, Ekonomski fakultet u Biha─çu
 4. Prof.dr. Nenad Penezi─ç, FPE Univerziteta „Educons“ Novi Sad
 5. Prof. dr. Rajko Radovi─ç,  Fakultet poslovne ekonomije u Bijeljini
 6. Prof.dr. Bahrija Umihani─ç, Ekonomski fakultet u Tuzli
 7. Prof. dr. Kadrija Hod┼żi─ç, Visoka škola za finansije i ra─ŹunovodstvoFINra Tuzla
 8. Dr.sc. Sr─Ĺan Lali─ç, Ekonomski fakultet u Br─Źkom
 9. Dr.sc. Ševal Ali─ç, UiNO, Regionalni centar Tuzla
 10. Dr.sc. Jozo Pilji─ç, UiNO, Regionalni centar Tuzla
 11. Dr.sc. Goran Miraš─Źi─ç, Vlada FBiH
 12. Dr.sc. Zlatan Begi─ç, dipl.ing.el., BH Telecom
 13. Dr.sc. Enver ─ćosi─Źki─ç, dipl.pravnik, advokat, Tuzla
 14. Dr.sc.Nermina Babaji─ç, dipl. pravnik, DD “Spre─Źa” Tuzla
 15. Dr.sc. Samir Mukinovi─ç, Visoka škola za finansije i ra─Źunovodstvo FINra Tuzla
 16. Dr.sc. Lejla Jogun─Źi─ç, ZZO TK
 17. Mr.sc. Fikret Hasanovi─ç, Porezna uprava F BiH
 18. Mr.sc. Jasmira Avdi─ç, Visoka škola za finansije i ra─ŹunovodstvoFINra Tuzla
 19. Mr.sc. Muamer Beši─ç, Visoka škola za finansije i ra─Źunovodstvo FINra Tuzla
 20. Mr.sc. Šerif Isovi─ç, ovlašteni revizor, Porezna uprava FBiH, Sarajevo
 21. Mr.sc. Jasmina Huri─ç-Bjelan, Središnji ured, Porezna uprava F BiH
 22. Mr.sc. Erna Deli─ç, Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli
 23. Mr.sc. Edin Zahirovi─ç, IPIA, Tuzla
 24. Mr.sc. Nahid Unki─ç, OR, Visoka škola za finansije i ra─Źunovodstvo FINra Tuzla
 25. Mr.sc. Asmir Mujanovi─ç, Poreska uprava Br─Źko distrikt BiH
 26. Mr.sc. Edina Kurti─ç, Privredna komora TK
 27. Hajrudin Had┼żimehanovi─ç, Federalno ministarstvo finansija, Sarajevo
 28. Sabaheta Imamovi─ç, ovlašteni revizor, direktor revizorske ku─çe “Vincent“ Tuzla
 29. Sead Had┼żi─ç, ovlašteni revizor, direktor revizorske ku─çe „Respekt“ Tuzla
 30. Amira Jusufovi─ç, ovlašteni revizor, "Proconto" d.o.o. Tuzla
 31. Meliha Mustafi─ç, ovlašteni revizor, direktor revizorske ku─çe "Ecomer", Tuzla
 32. Almira Huri─ç, ovlašteni revizor, ZZO TK
 33. Mato Lu─Źi─ç, dipl. oec., direktor Direkcije za finansije Br─Źko distrikta BiH
 34. Osman Osmanovi─ç, dipl. oec., direktor Trezora Br─Źko distrikta BiH
 35. Slavica Vuji─ç, dipl.oec., Direkcija za finansije Br─Źko distrikta BiH
 36. Danica Paji─ç, dipl.oec., Poreska uprava Br─Źko distrikta BiH
 37. Nekir Suljagi─ç, dipl.oec., Glavni revizor Ureda za reviziju institucija Br─Źko distrikta BIH
 38. Admir ─ćebi─ç, dipl.oec., Agencija za javne nabavke BiH
 39. Alma Kaloper, dipl. oec., Pododjeljanje za  javne nabavke Br─Źko distrikta BiH
 40. Amir Rahmanovi─ç, dipl.oec., certificirani trener javnih nabavki
 41. Selma Had┼żi─ç, CR, direktorica Studio MI, Sarajevo
 42. Mujesira Brkan, CR, direktorica “WORK MM” Sarajevo
 43. Amina Borova─Źki─ç, dipl.oec., Visoka škola za finansije i ra─Źunovodstvo FINra Tuzla
 44. Sanela Jahi─ç, dipl.pravnik, Visoka škola za finansije i ra─Źunovodstvo FINra Tuzla
 45. Fatima Obho─Ĺaš, dipl.oec,  Federalno ministarstvo finansija, Sarajevo
 46. Dudo Medina, dipl.oec, Federalno ministarstvo finansija, Sarajevo
 47. Irma Borovac, dipl. oec, Porezna uprava FBiH
 48. Sanela Zukanovi─ç, dipl. oec, Porezna uprava FBiH
 49. Sulejman Terzi─ç, dipl.oec, Porezna uprava FBiH

 

 

 

 

 

 

Prijave na edukacije

Potvrda za pretplatu

Poslovni konsultant

FINra

Foto i video galerija

Poslovni konsultant

Međunarodno indeksirani naučno-stručni časopis "Poslovni konsultant", indeksiran u dvije baze Ebsco Publishinga-Business Souce Complete i Business Souce Corporate."
Više...

Prijava na newsletter

Partneri