Unesite pristupne podatke

 
Facebook

UPRAVLJANJE NOVČANIM TOKOVIMA ZA VAŠE USPJEŠNIJE POSLOVANJE

 

U izdavaštvu Visoke škole za finansije i ra─Źunovodstvo FINra u Tuzli izašla je knjiga pod naslovom "Upravljanje nov─Źanim tokovima", autora dr. Ismeta Kali─ça.

 

Izvodi iz recenzija: 

 

Prof. dr. Mirko Pulji─ç (Profesor emeritus Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu)

 

„...Tekst s naslovom: „Upravljanje nov─Ź┬Źanim tokovima – strateški i operativni aspekt“, autora dr Ismeta Kali─ça, predstavlja nau─Źno djelo. Njegova osnovna konstrukcija se nalazi u doktorskoj disertaciji autora koja je s naslovom: „Strateški i operativni aspekt upravljanja nov─Źanim tokovima“ odbranjena je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu 2012. godine. Uz odre─Ĺenu doradu autor je uspio prirediti tekst koji se sa stanovišta sadr┼żajnih, istra┼żiva─Ź┬Źkih i metodoloških karakteristika mo┼że klasificirati kao univerzitetski ud┼żbenik.

Ovaj tekst predstavlja prvo sistematizirano i cjelovito istra┼żivanje o upravljanju nov─Ź┬Źanim tokovima kod nas. Njime autor daje teoretski i prakti─Ź┬Źni doprinos razvoju ekonomske nauke. Posebna vrijednost teksta je analiza i kontrola tokova novca i testiranje pokazatelja u 136 privrednih društava u BiH. Knjiga ─çe biti korisna studentima ekonomskih fakulteta kao i svim onim koji se u praksi bave pitanjima upravljanja novcem. Toplo je preporu─Źujemo finansijskim menad┼żerima naših privrednih društava.“

 

Prof. dr. Dragan Mikerevi─ç (Ekonomski fakultet Univerziteta  u Banja Luci)

 

„... S obzirom na utemeljanu klasifikaciju nov─Źanih tokova (operativnih, investicionih i finansijskih aktivnosti) autor je s pravom, nakon pojmovnih razgrani─Źenja kod upravljanja nov─Źanim tokovima, raspravu zapo─Ź┬Źeo nov─Ź┬Źanim tokovima kod investicija koji prouzrokuju velike odlive novca. Nakon toga ulazi u raspravu o nov─Ź┬Źanim tokovima kod finansiranja koje bi, po pravilu, trebali obezbjediti prilive novca. Pošto je veoma teško u preduze─çu obezbjediti konvergenciju (uskla─Ĺenost)  priliva i odliva novca, autor ulazi u raspravu o potrebi finansijskog planiranja i bud┼żetiranja. S obzirom da je izvještaj o nov─Ź┬Źanim tokovima izvedeni finansijski izvještaj, autor se zadr┼żava na projekcijama bilansa stanja i bilansa uspjeha koji ─Ź┬Źine osnovu za projekciju i nov─Ź┬Źanih tokova. Nakon toga te┼żište autorove pa┼żnje je na problemima operativnog upravljanja nov─Ź┬Źanim tokovima, i to: upravljanje prilivima i odlivima novca te apostrofiranju uzroka nedostatka nov─Źanog toka. Najzad, u odnosu na poslovni ciklus autor ukazuje na karakteristike nov─Źanog ciklusa i problem optimalizacije salda novca, koriste─çi pri tome odgovaraju─çe teorijske modele. Zadr┼żavaju┼żi se na planiranju nov─Ź┬Źanih tokova i problemu nov─Źanog bud┼żeta, autor ulazi u raspravu o kontrolno - analiti─Ź┬Źkom instrumentariju za upravljanje nov─Źanim tokovima.

... Navedeni rad, predstavlja u svim svojim elementima nau─Źni rad i u tom smislu ga klasifikujem kao (nau─Ź┬Źnu) monografiju. Pored toga što je koristan za nau─Źno - nastavni proces, ovaj rad, tako─Ĺe je upotrebljiv i za sve one koji se u praksi bave problemima finansijskog izvještavanja ili pak finansijskim analizama i poslovnim finansijama. „

 

Prof. dr. ┼Żeljko Šain (Ekonomski fakultet  Univerziteta u Sarajevu)

 

„...Ova je knjiga dobar spoj teorijskog i prakti─Ź┬Źnog istra┼żivanja utemeljenog na reprezentativnoj literaturi i empirijskim istra┼żivanjima. Ona je pravi istra┼żiva─Ź┬Źki rad i nalazi se izme─Ĺu univerzitetske knjige i univerzitetskog ud┼żbenika. Bli┼ża je univerzitetskoj knjizi, ali ima i znatnih osobina univerzitetskog ud┼żbenika.

.....Vrijeme pisanja (ove knjige) je kao stvoreno za njene sadr┼żaje. Cijeli svijet, a i Bosna i Hercegovina, ima nekona─Ź┬Źan broj poslovnih izazova koji tra┼że utemeljena i brza rješenja. Kada bi se tra┼żio najmanji zajedni─Ź┬Źki sadr┼żalac, na kraju te višedimenzionalne operacije, izravno bi se pojavio novac i neophodnost upravljanja nov─Ź┬Źanim tokovima. Iako u biznisu, a i u privatnom ┼żivotu, novac treba "danas", a manje ili nikako "sutra", dobro je poznato da je "danas" svaki cikli─Ź┬Źki kontinuirani vremenski period koji dolazi odmah nakon današnjeg dana u neprekidnom vremenskom nizu. Kako novac uvijek treba "danas", neophodno je imati nau─Ź┬Źne i stru─Ź┬Źne modele i metode za njegovo strateško i operativno upravljanje, planiranje i kontrolno-analiti─Ź┬Źki instrumentarij za upravljanje nov─Ź┬Źanim tokovima. Navedene potrebe zadovoljava rukopis ove knjige i daje utemeljene naulno-strul┬Źne odgovore na ova vitalna i suptilna pitanja neminovne stalne strateške i operativne zada─çe upravljanja nov─Ź┬Źanim tokovima.

...Ova knjiga ispunjava sve kriterije za njeno svrstavanje u nastavno-nau─Ź┬Źnu  i stru─Źnu literaturu iz oblasti financija univerzitetskog ranga. Zato predla┼żem i preporu─Ź┬Źujem da se ovaj rukopis knjige objavi kao univerzitetska knjiga / univerzitetski ud┼żbenik.“

 

Cijena knjige iznosi 50 KM + PDV

Za tri i više primjeraka cijena knjige iznosi 43 KM + PDV

 

NARUD┼ŻBU KNJIGE MO┼ŻETE IZVRŠITI OVDJE.


 

<< Vrati se

Prijave na edukacije

Potvrda za pretplatu

Poslovni konsultant

FINra

Foto i video galerija

Poslovni konsultant

Međunarodno indeksirani naučno-stručni časopis "Poslovni konsultant", indeksiran u dvije baze Ebsco Publishinga-Business Souce Complete i Business Souce Corporate."
Više...

Prijava na newsletter

Partneri